Lag egne KI samtaleroboter for undervisning

Artikler
Lærer og robot som samhandler i klasserommet

Kunstig intelligens (KI) har gjort sitt inntog i klasserommene og åpner for nye, spennende muligheter i skolen. Store språkmodeller – slik som ChatGPT – kan fungere som hjelpelærere som alltid er tilgjengelige for elevene. Det siste året har chatboten blitt et populært virkemiddel i undervisning, blant annet på grunn av dens evne til å utforme velskrevet tekst. I denne artikkelen får du en uformell og praktisk gjennomgang av hva KI-drevne chatboter er, hvordan de kan brukes i undervisningen, og ikke minst hvordan du selv kan lage en chatbot steg-for-steg.

Hva er KI chatboter/samtaleroboter?

En KI-drevet chatbot (også kalt samtalerobot) er et dataprogram som kan imitere en menneskelig samtale gjennom tekst (eller tale). Moderne chatboter er basert på avanserte språkmodeller – algoritmer trent på enorme mengder tekst – som gjør at de forstår spørsmål og gir relevante svar. Udir omtaler språkmodeller i form av samtaleroboter (chatboter) som en type KI-verktøy som nå tas i bruk i skolen. Med andre ord: en chatbot er et KI-basert hjelpeverktøy man kan snakke med om nesten hva som helst.

Hvordan kan chatboter brukes i undervisningen?

KI-chatboter kan være til stor nytte for både elever og lærere. Faktisk kan KI brukes til en rekke oppgaver i klasserommet. Den kan fungere som en uendelig kunnskapskilde som svarer på faktaspørsmål, forklarer konsepter og tilpasser forklaringene til elevens nivå. For eksempel kan en KI-chatbot forklare vanskelige konsepter, foreslå ressurser og gi tilpassede eksempler for bedre forståelse. Den kan hjelpe en nysgjerrig elev med å lære mer om et tema, eller være en støtte for en elev som strever og trenger ekstra forklaring. Chatboter kan også avlaste læreren ved å svare på enkle spørsmål, slik at læreren får mer tid til de elevene som trenger det mest.

Fordelene med KI-drevne chatboter i undervisning inkluderer:

  • Tilgjengelighet: Chatboten kan være tilgjengelig 24/7. Elevene kan få hjelp med lekser og spørsmål selv etter skoletid.
  • Tålmodighet og tilpasning: Den digitale assistenten blir aldri utålmodig – elever kan stille de samme spørsmålene om igjen, og chatboten vil forklare på nytt på en litt annen måte. Svarene kan ofte tilpasses elevens aldersnivå og forkunnskaper.
  • Engasjement: Mange elever synes det er gøy og motiverende å lære gjennom en interaktiv samtale. Det kan føles mindre skummelt å “snakke” med en robot enn å rekke opp hånden i klassen.
  • Variasjon i undervisningen: KI-chatboter kan introduseres som et supplement i undervisningsopplegget for å variere arbeidsmetodene – for eksempel som en del av stasjonsundervisning eller gruppearbeid der én stasjon er å bruke en fagspesifikk chatbot.

Selvfølgelig skal ikke chatboter erstatte læreren eller den menneskelige kontakt i klasserommet. Men brukt på riktig måte kan de være et kraftig læringsverktøy som øker mestring og gjør undervisningen mer interaktiv.

Slik lager du din egen chatbot (steg-for-steg)

Å lage en KI-drevet chatbot høres kanskje komplisert ut, men det trenger det ikke å være. Du trenger ikke kunne programmering for å komme i gang – det finnes brukervennlige verktøy som gjør jobben for deg. Her får du en enkel steg-for-steg guide:

  1. Velg en plattform og logg inn: Start med å finne en tjeneste som lar deg lage chatboter. For norske skoler kan det være lurt å velge en plattform tilpasset utdanning. Vår tjeneste skolebot.no er et godt eksempel – en norsk tjeneste støttet av Innovasjon Norge, spesiallaget for elever og lærere. Logg inn (f.eks. med Feide for Skolebot) og gjør deg kjent med grensesnittet. Alternativt kan man bruke generelle løsninger som ChatGPT for enkle prototyper, men vær da bevisst på personvern og at datamodellen ikke er spesialtilpasset skolesammenheng.
  2. Definer formålet med chatboten: Tenk gjennom hva og hvem chatboten er for. Skal den hjelpe elever med et spesielt fag, eller fungere som en generell spørretjeneste på tvers av fag? Kanskje du vil lage en Historie-hjelper som svarer på spørsmål om andre verdenskrig, eller en Mattementor for algebra? Ved å ha et klart formål blir det enklere å utforme innholdet.
  3. Lag en effektiv ledetekst (promt/instruksjon): Ledeteksten er start-instruksjonen du gir til KI-modellen, som definerer rollen og oppførselen dens.

    For å få en nyttig chatbot må du skrive en tydelig og spesifikk prompt. Vær spesifikk og detaljert i beskrivelsen av hva chatboten skal gjøre, lengde på svar, stil, språk, hvem målgruppen er, og i hvilken tone den skal svare. Unngå tvetydige beskrivelser og instruksjoner. Foretrekk instruksjoner som sier “hva man skal gjøre” fremfor de som sier “hva man ikke skal gjøre”.

    For eksempel: Denne prompten gir chatboten en klar rolle. Jo bedre du beskriver ønsket adferd, desto mer presise svar vil den kunne gi.
    (Tips: Start enkelt, og juster prompten etter hvert som du tester svarene den gir. Prompten kan finjusteres underveis for å forbedre resultatene.)

    Du er MatteMentor, en tålmodig og hjelpsom mattelærer som forklarer matteoppgaver trinn for trinn.
    * Svar på norsk, med en vennlig og oppmuntrende tone.
    * Forklar løsningen logisk og pedagogisk, med klare mellomsteg.
    * Forklar hvordan man kommer frem til en løsning i stedet for å bare gi svaret på oppgaven.
    * Når en elev gjør en feil, forklar hvorfor på en forståelig måte, og vis den riktige løsningen.
    * Bruk en punktliste eller nummerert liste for steg-for-steg-løsninger.
    * Svar kort og konsist med mindre brukeren ber om lengre forklaring.
  4. Last opp eller legg inn relevant informasjon: For å gjøre chatboten faglig presis, bør du gi den tilgang til relevant materiale. Noen plattformer lar deg laste opp dokumenter (f.eks. PDF-er, fagtekster, artikler) eller lime inn tekst som kunnskapsbase for chatboten. Hvis du for eksempel lager en chatbot om Norges historie, kan du laste opp et sammendrag av pensumkapitlet om vikingtiden. Chatboten vil da kunne bruke denne informasjonen når den svarer, slik at svarene blir mer treffsikre og i tråd med det elevene har lært. På skolebot.no kan du enkelt knytte chatboten opp mot eget innhold – slik øker du sjansen for at svarene baserer seg på godkjente kilder du har valgt ut. (Dersom plattformen ikke støtter opplasting av eget innhold, kan du alternativt skrive inn viktige fakta direkte i prompten. Det fungerer bedre når det er snakk om lite innhold.)
  5. Test chatboten og finjuster: Nå kommer den morsomme delen – prøvekjør chatboten! Skriv inn noen typiske spørsmål en elev kan tenkes å stille. Fungerer svarene godt? Hvis chatboten gir feil eller uklare svar, gå tilbake til prompten og juster instruksjonene. Kanskje må du spesifisere at den skal svare kortere, enklere, eller henvise til en kilde. Test i ulike faglige scenarioer. Det er helt normalt å bruke et par runder på å finjustere. Når du er fornøyd, kan du la noen kollegaer eller elever prøve chatboten og gi tilbakemelding. På bakgrunn av testing kan du videre justere språk, tone eller faglige detaljer. Snart har du en fullt fungerende chatbot skreddersydd for din klasse!

Eksempler på bruk i ulike fag og situasjoner

Mulighetene med KI-chatboter i skolen er mange. Her er noen eksempler på hvordan du kan ta dem i bruk i forskjellige fag og undervisningssituasjoner:

  • Norsk (skriving og lesing): La elevene bruke en chatbot som en personlig skriveveileder. For eksempel kan den gi konkrete råd for å forbedre tekster de skriver. “Hvordan kan jeg gjøre innledningen mer spennende?” – chatboten kan foreslå omformuleringer eller nye momenter. Elevene kan få tilbakemelding på hvordan en tekst kan bli bedre, eller bruke chatboten som et slags oppslagsverk for å lære om skriveregler. Dette gir hver elev en egen “treningspartner” i skriving, uten at læreren må lese gjennom absolutt alt underveis. Chatboter kan også brukes til leseforståelse: eleven kan stille spørsmål om en tekst han har lest (“Hva mente egentlig forfatteren med ...?”) og få forklaring.
  • Engelsk og fremmedspråk: I språkundervisning kan en chatbot fungere som samtalepartner for elevene. Tenk deg en engelsk chatbot som elever kan chatte med for å øve opp språkfølelsen. Chatboten kan rette opp skrivefeil, introdusere nye gloser i svarene sine, og forklare betydningen dersom eleven spør. Dette er gull verdt for muntlig praksis også – eleven kan “snakke” (skrive) med chatboten på engelsk, tysk, spansk osv., og få umiddelbar tilbakemelding. Det gir mengdetrening i et trygt miljø der ingen er redd for å gjøre feil. For yngre elever som skal lære grunnleggende engelsk, kan chatboten svare ekstra enkelt og kanskje legge inn emojis for å gjøre det moro 😉. I fremmedspråk på ungdomstrinnet kan den brukes til rollespill: eleven fører en dialog med chatboten som later som den er en person fra et annet land.
  • Samfunnsfag og historie: Gjør historien levende ved hjelp av en chatbot! Du kan lage en historisk chatbot som inntar rollen som en kjent person fra historien. For eksempel “Snakk med Einar Gerhardsen” – der chatboten svarer som om den var Norges statsminister på 1950-tallet. Elevene kan spørre om etterkrigstid og gjenreisning, og få svar i førsteperson. Dette kan trigge nysgjerrighet: Hvordan var det å være statsminister under den kalde krigen? På samme måte kan en samfunnsfag-chatbot simulere en klimaforsker som forklarer klimautfordringer. I samfunnsfag er også debatt og refleksjon viktig – man kan be chatboten argumentere for et ståsted, mens elevene argumenterer mot, for å øve på kritisk tenkning. Mulighetene er mange for å gjøre teori til dialog.
  • Matematikk: Kan en chatbot hjelpe i matte? Ja – som en støttespiller for forståelse. En matte-chatbot kan forklare matematiske konsepter og vise løsningssteg. Si at en elev sitter fast på en ligning: “Hvordan løser jeg 2x + 5 = 15?” – chatboten kan vise hvordan man trinnvis flytter ledd og isolerer x. Den kan også lage ekstra oppgaver: “Gi meg en oppgave til som ligner på denne, så jeg kan øve”. Selv om ChatGPT i utgangspunktet ikke er laget for å løse alle regnestykker feilfritt, kan den likevel bidra positivt i matematikkundervisningen (utdanningsforskning.no). I praksis bør man verifisere at svarene stemmer, men som forklarende verktøy er den super. For yngre elever kan man lage en chatbot som heter RegneReven eller lignende, som gir enkle mattegåter og rosende tilbakemeldinger. For eldre elever kan chatboten forklare geometriske begreper eller hjelpe med idéer til hvordan man beviser en påstand. Matematikk handler om å forstå hvordan og hvorfor, og en god chatbot kan gi alternative forklaringer som utfyller lærerens.
  • Naturfag og realfag: I naturfag kan en KI-chatbot fungere som en alltid tilgjengelig "fagbok" som svarer på rare spørsmål elever måtte finne på. “Hvorfor er himmelen blå?”, “Hvordan fungerer fotosyntese?” – chatboten gir forklaringer i passende detaljgrad. Den kan også foreslå enkle eksperimenter: “Hvordan kan jeg demonstrere drivhuseffekten i klasserommet?” og komme med ideer til utstyr og framgangsmåte. For programmering/IT-fag kan chatboten hjelpe eleven med å finne feil i koden (debugging) eller foreslå hvordan man skriver en bestemt funksjon. I biologi kan den forklare prosesser i kroppen, og i fysikk kan den regne ut enkle formler (men husk å dobbeltsjekke svarene!). Fordi chatboten kan trekke inn oppdatert kunnskap, kan den også brukes til tverrfaglige temaer som teknologi i samfunn – for eksempel svare på spørsmål om kunstig intelligens etikk når klassen diskuterer det.
  • Kreative fag og prosjektarbeid: I kunst og håndverk, musikk eller andre kreative fag kan chatboter være inspiratorer. En idebank-chatbot kan foreslå prosjektidéer (“Tegn en plakat som viser miljøvern – hvilke symboler kan jeg bruke?”), eller hjelpe elevene å reflektere over eget arbeid (“Nevn tre ting som gjør at denne historien blir spennende å lese” for et kreativt skriveprosjekt). I tverrfaglige prosjekter, der elevene kanskje skal finne et problem og løse det, kan chatboten brukes i idémyldringsfasen: Elevene beskriver problemet til chatboten og ber om forslag til mulige løsninger eller tilnærminger. Dette kan kickstarte kreativiteten. For eksempel i entreprenørskapsprosjekter kan en KI-chatbot agere “mentor” som stiller kritiske spørsmål og utfordrer elevene til å tenke videre.
  • Forberedelse og administrativ hjelp for læreren: En ofte oversett bruk av chatboter er som lærerens personlige assistent. KI-verktøy kan spare deg for tid ved å automatisere en del for- og etterarbeid. Du kan be en chatbot om å generere et utkast til en quiz eller kapittelprøve (selvsagt må du kvalitetssikre i etterkant), formulere differensierte oppgaver til sterke og svake elever, eller til og med foreslå en årsplan-skisse basert på kompetansemålene. Noen lærerstudenter har for eksempel prøvd ut ChatGPT for å planlegge undervisning i algebra (utdanningsforskning.no). Læreren kan også bruke chatbot til å tilpasse materiale – hva med å ta en fagartikkel på engelsk og be KI om å oppsummere hovedpunktene på norsk? Eller omformulere en vanskelig tekst til enklere språk for en tilpasset oppgave? Slik bruk av KI kan gi læreren mer tid til pedagogisk arbeid, mens rutineoppgaver delegeres til algoritmene.

Disse eksemplene er bare begynnelsen. Hver klasse og hvert fag er unikt, og kreativ bruk av KI må gjerne utforskes gjennom litt prøving og feiling. Ta det i eget tempo, og start i det små – for eksempel med én chatbot i ett fag – og utvid etter hvert som du ser nytten. Snart vil du oppdage at spekteret er stort og at chatboter kan tilpasses nesten enhver læringssituasjon.

Kom i gang med Skolebot – lag din første chatbot!

Nå som du har fått en innføring i både konsept, praktiske fremgangsmåter og eksempler, gjenstår det viktigste: prøve selv! 🚀 Den beste måten å forstå potensialet i KI-chatboter er å eksperimentere i egen undervisning. Heldigvis er det lav terskel for å komme i gang. På skolebot.no kan du helt gratis begynne å lage dine egne chatboter for klassen. Plattformen er laget for det norske skolesystemet, så du kan være trygg på at personvern og sikkerhet er ivaretatt.

Ta utfordringen: Lag en enkel chatbot i et fag du underviser i, og test den ut med noen elever. Det kan være så enkelt som en bot som stiller quiz-spørsmål om kapittelet dere akkurat har gjennomgått, eller en bot som elever kan spørre om hjelp på lekser i et tema. Du vil raskt se hva som fungerer bra, og hva som kanskje må finjusteres – og den læringsprosessen i seg selv er veldig verdifull. Involver gjerne elevene i prosessen: Forklar dem hva en KI-chatbot er, og la dem komme med forslag til hva den kan brukes til. Elever synes ofte det er spennende å være med på noe så nyskapende, og deres innspill kan gi deg nye idéer.

Del idéer og erfaringer: Når du har prøvd ut en chatbot i klasserommet, del dine erfaringer med kollegaer på skolen eller i sosiale medier/faglærer-grupper. Hva fungerte overraskende bra? Var det noen utfordringer? Ved å dele både suksesser og snubletråder hjelper vi hverandre med å lære best practice for KI i skolen. Kanskje dere på sikt kan bygge et helt bibliotek av delte chatboter for ulike fag som lærere over hele landet kan dra nytte av?

Få hjelp om du står fast: Synes du det er vanskelig å komme i gang, eller trenger du tips til promptskriving? Ikke nøl med å ta kontakt for hjelp. Vi i Skolebot-teamet hjelper gjerne til. Enten det er teknisk veiledning eller pedagogiske råd, finnes det etter hvert et nettverk av entusiastiske lærere og utviklere som brenner for KI i utdanning.

KI-drevne chatboter representerer en ny era innen digital læring. De kan gjøre undervisningen mer interaktiv, tilpasset og morsom for elevene. Som med alle nye verktøy gjelder det å bruke dem med kløkt og etisk bevissthet, men potensialet er enormt. Lag din første chatbot i dag, og se hvordan klassen din responderer. Du kan bli positivt overrasket over hvor mye det engasjerer både deg selv og elevene. Lykke til med chatbot-eksperimenteringen i klasserommet! 🎉